Altmışlı yıllarda İstanbul’u
tanıyanlar “kebap” işletmeleri ve kültürünü bilmezlerdi. Yoklardı… Gerçekten de
yetmişli yıllar ve sonrasında kebap ve lahmacun İstanbul yemek kültürünün bir
parçası oldu. Beğenmeyenlere karşın gelişimini sürdürdü ve anavatanı olan
Güneydoğu mutfağını İstanbul’da temsil ediyor.
Son yıllarda Güneydoğu –daha
doğrusu- Diyarbakır kebabının İstanbul temsilciliğini “Yirmibir kebap”
sürdürüyor. Üstelik konuşlandığı yer Beyoğlu’nun kalbi olan Hazzo Pasajı.
Aslında bu pasaj kitapçı, şapkacı ve düğme ile takıcılardan oluşan bir han
geçididir. Yiyecek yerleri ile kafeler son yılların ürünü. Pasaj rahmetli Çelik
Gülersoy’un en sevdiği yerlerdendi. Çelik Bey ‘Burayı kar yağarken görseniz, aşık
olurdunuz’ derdi.
Hazzo Pulo pasajındaki Kebap21’in
kebapları güzel ama asıl yiyeceği zahter salatası, yağlı pidesi ve kemikli
(Diyarbakır eti) şiş kebabı. Kırık zeytinleri ve taze keklikleriyle zahter
salatası başlangıç olarak çok güzel bir lezzetli iştah açıcı. Yanında getirilen
baharatla zenginleştirilmiş yağlı kıtır pide daha sonra gelen kebaplar dürüme
muhteşem eşlik ediyor.
İşyerine kalabalık olmayan
saatlerde gittiğinizde kırmızıbiber közlemeyi ve patlıcan salatasını kömür
korlarından masaya getiriyorlar, sıcak ve taze. Diyarbakır usulü kuyrukyağı
destekli (Vedat Milor Beyin kulakları çınlasın) ciğer ve şişin lezzeti
dorukta. Yani Diyarbakır ya da Adana’ya gitmeye gerek yok. Masaya gelen küşneme
çöp şiş, pirzola ve diğer kebaplar ortalamanın üstünde lezzetleriyle
“İstanbul’da Güneydoğuyu aratmıyor”.
Ancak tüm kebapların yanı sıra
Yirmibir (Diyarbakır plakası) yerel bir lezzeti de ihmal etmiyor. “Kemikli şiş
et”. Diğer kebaplarda Balıkesir yöresi etleri Trakya kuzusu kullanan işletmede
kemiklide bir ayrıcalık yapıp Diyarbakır’dan getirdiği kuzu etini kullanıyor.
Etin kendine özgü ayrı kokusu da olması –sevenleri için- yemeği şölene
dönüştürüyor. Milor’a göre plastik dönemin et yemekleri böyle mekanlarda özüne
dönüyor. Gerçek kebap tutkunları için fiyat ve kalite uyumu beş yıldız olan
“Yirmibir Kebap” Beyoğlu’nun geleneksel yapısına ters düşse de bir zenginlik
katıyor.
Yirmibir kebap kimliğinin yanı sıra
da sıra dışı samimi servisi ve yiyecekleri ile yanındaki nargilecilerden daha
çok yakışıyor Beyoğlu’na. Ancak Çelik Bey hayatta olsaydı beğenmeyeceğinden
eminim. Hakkari doğumlu Gülersoy, gerçek bir İstanbul Beyefendisi idi.
Eğer bu şeker bayramında tatile
gitmeyip İstanbul’da iseniz, Yirmibir Kebabı hararetle tavsiye ederim. Hele
yanında Beylerbeyi Göbek Rakısı varsa bundan daha güzel bayram kutlaması
olamaz.
Yirmibir Kebap
İstiklal Caddesi. Han Geçidi Sokak.
No: 116 3D
Hazzo Pulo Pasajı
Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0.212.244.38.73 –
0.534.928.21.21
İstanbul'a geldiğimde mutlaka gideceğim. Bu pasajı çok severim ama Kebap21 'de hiç yemedim . Tavsiyelerinize teşekkür ederim.
YanıtlaSil