16 Haziran 2017 Cuma

YİRMİBİR KEBAP, HAZZO PULO PASAJI ve ÇELİK GÜLERSOY

Altmışlı yıllarda İstanbul’u tanıyanlar “kebap” işletmeleri ve kültürünü bilmezlerdi. Yoklardı… Gerçekten de yetmişli yıllar ve sonrasında kebap ve lahmacun İstanbul yemek kültürünün bir parçası oldu. Beğenmeyenlere karşın gelişimini sürdürdü ve anavatanı olan Güneydoğu mutfağını İstanbul’da temsil ediyor.
Son yıllarda Güneydoğu –daha doğrusu- Diyarbakır kebabının İstanbul temsilciliğini “Yirmibir kebap” sürdürüyor. Üstelik konuşlandığı yer Beyoğlu’nun kalbi olan Hazzo Pasajı. Aslında bu pasaj kitapçı, şapkacı ve düğme ile takıcılardan oluşan bir han geçididir. Yiyecek yerleri ile kafeler son yılların ürünü. Pasaj rahmetli Çelik Gülersoy’un en sevdiği yerlerdendi. Çelik Bey ‘Burayı kar yağarken görseniz, aşık olurdunuz’ derdi.
Hazzo Pulo pasajındaki Kebap21’in kebapları güzel ama asıl yiyeceği zahter salatası, yağlı pidesi ve kemikli (Diyarbakır eti) şiş kebabı. Kırık zeytinleri ve taze keklikleriyle zahter salatası başlangıç olarak çok güzel bir lezzetli iştah açıcı. Yanında getirilen baharatla zenginleştirilmiş yağlı kıtır pide daha sonra gelen kebaplar dürüme muhteşem eşlik ediyor.
İşyerine kalabalık olmayan saatlerde gittiğinizde kırmızıbiber közlemeyi ve patlıcan salatasını kömür korlarından masaya getiriyorlar,  sıcak ve taze. Diyarbakır usulü kuyrukyağı destekli (Vedat Milor Beyin kulakları çınlasın) ciğer ve şişin lezzeti dorukta. Yani Diyarbakır ya da Adana’ya gitmeye gerek yok. Masaya gelen küşneme çöp şiş, pirzola ve diğer kebaplar ortalamanın üstünde lezzetleriyle “İstanbul’da Güneydoğuyu aratmıyor”.
Ancak tüm kebapların yanı sıra Yirmibir (Diyarbakır plakası) yerel bir lezzeti de ihmal etmiyor. “Kemikli şiş et”. Diğer kebaplarda Balıkesir yöresi etleri Trakya kuzusu kullanan işletmede kemiklide bir ayrıcalık yapıp Diyarbakır’dan getirdiği kuzu etini kullanıyor. Etin kendine özgü ayrı kokusu da olması –sevenleri için- yemeği şölene dönüştürüyor. Milor’a göre plastik dönemin et yemekleri böyle mekanlarda özüne dönüyor. Gerçek kebap tutkunları için fiyat ve kalite uyumu beş yıldız olan “Yirmibir Kebap” Beyoğlu’nun geleneksel yapısına ters düşse de bir zenginlik katıyor.
Yirmibir kebap kimliğinin yanı sıra da sıra dışı samimi servisi ve yiyecekleri ile yanındaki nargilecilerden daha çok yakışıyor Beyoğlu’na. Ancak Çelik Bey hayatta olsaydı beğenmeyeceğinden eminim. Hakkari doğumlu Gülersoy, gerçek bir İstanbul Beyefendisi idi.
Eğer bu şeker bayramında tatile gitmeyip İstanbul’da iseniz, Yirmibir Kebabı hararetle tavsiye ederim. Hele yanında Beylerbeyi Göbek Rakısı varsa bundan daha güzel bayram kutlaması olamaz.
Yirmibir Kebap
İstiklal Caddesi. Han Geçidi Sokak. No: 116 3D
Hazzo Pulo Pasajı
Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0.212.244.38.73 – 0.534.928.21.21











1 yorum:

  1. Sema Yegül Ceylan27 Haziran 2017 02:31

    İstanbul'a geldiğimde mutlaka gideceğim. Bu pasajı çok severim ama Kebap21 'de hiç yemedim . Tavsiyelerinize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil