13 Ağustos 2013 Salı

Güneri Civaoğlu’nun İspir Fasülyesi

                Gurmelerin en önemli özellikleri yemek yapımından önce tatların ayrımını ve kullanılan malzemeleri çok iyi bilmeleridir. Kimi zaman -koşullara göre- yanılmalar olsa da uzmanlık her zaman geçerlidir. Buna en güzel örnek -şu andaki- en bilge ve ünlü gurme Vedat Milor’dur. Çoğunlukla beğenilen Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın sahibinin Milor hakkında anlattığı bu görüşü doğrular niteliktedir.
                Yalova’nın sahibine göre lokantaları hakkında çok olumsuz yazı ve yorumda bulunmuş Sayın Milor. Ne var ki, aynı Milor’a ikram edilen her yiyeceğin yağının türünü, yoğunluğunu ve kalitesini çok net olarak bilmiş. O nedenle gurmelik aynı zamanda bilgi sahibi olmak ve tat ayrımına varmaktır.
                Yemekten anlayan ve ambiansa meraklı olduğu bilinen ünlü gazete yazarı Güneri Civaoğlu Pazar günkü (11.08.2013) Milliyet’teki köşesinde Yeşilköy Havaliamanı’nda bulunan Tadında Anadolu’nun ürünlerine övgüler yağdırdı. Tadında Anadolu’da çeşitli yöre ve şirketlerin birçok kaliteli ve lezzetli ürünü satılıyor. Ancak o kadar çeşitli ki, tümünü tatmak ve değerlendirmek günlerce sürebilir. Birçoğu övgüyü hak ediyor. Sayın Civaoğlu da ürünleri sıralarken kısaca belirttiği birisiyle ilgili olarak yanlış ifade de bulunuyor.
                Civaoğlu’nun kısaca belirttiği ürün kuru fasülye ama bağlı olduğu yöreye ilişkin tespit yanlış: Trabzon.
                Anılan yazıda “Kurufasülye Trabzon İspir” ifadesinin birinci yanlışı Trabzon ile İspir’in yan yana getirilmesi. İspir Erzurum’un bir ilçesi. İspir Fasülyesi ilçenin dereyatağında yetişir ve Türkiye’de çok ünlüdür. İkincisi İspir fasülyesi Trabzon ile değil Rize’yle ilgilidir. Halk arasında bir başka yanlış ifade de İspir fasulyesinin “Rize fasülyesi” olarak bilinmesidir. Bunun nedeni de İspir fasülyesini Hüsrev Lokantası’nın üne kavuşturmasıdır. Rize’nin Çayeli ilçesinde merkezi bulunan Hüsrev’in Ankara ve İstanbul’da şubeleri bulunmaktadır. Hüsrev’in yanı sıra Çömlek ve Fasuli adlı lokantalar da İspir fasülyesi ile ünlüdürler. Tereyağı ve etli pişirilen İspir fasülyesi sütle hazırlanmaktadır.

                Trabzon’un ne İspir’le ne de fasülye ile ilgili üretim ve sunum ilişkisi bulunmamaktadır. İspir fasülyesi yıllardır Erzurum, Trabzon ve Rize üçgeninde böyle bir yolculuk yapmaktadır.

1 yorum:

  1. Kutuluyorum Hocam. Yine bulmuşsunuz bir yanlışı.

    Anımsarsan yıllar önce Hüsrev'e kuru fasulye yemeğe gittiğimizde tam önünden geçerken Hıncal Uluç yanındakilere (biri eski BJK başkanlığı da yapan Serdar Bilgili idi) kuru fasulyenin "işte tam da böyle kuru olması gerektiğini" anlatıyordu.

    Siz ise daha sonra bunun aslında yanlış olduğunu, Karadeniz'de kuru fasulyenin sulu pişirildiğini ve ekmek banarak yenildiğini anlatmış ve yazmıştınız. Neyse canım da sulu bir "kuru" çekti, tereyağlı bir pilav ile...

    N.FERİT KUNDAKÇI

    YanıtlaSil